18 Νοε 2012

Κατά της παιδικής κακοποίησης


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης (19 Νοεμβρίου), μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης της Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας επισκέφτηκαν μια ελληνική οικογένεια, της οποίας τα τέσσερα κοριτσάκια (3 έως 7 ετών) είχαν πέσει θύματα σωματικής και λεκτικής βίας από τον ίδιο τους τον πατέρα. Ευτυχώς η μητέρα κινήθηκε νομικά και απομάκρυνε τα παιδιά. Διστακτικά απέναντι στους ανθρώπους, εκείνα δέχτηκαν με χαρά τα παιχνίδια που τους προσφέραμε.
Στιγμή αμηχανίας ήταν όταν ένα μέλος της ομάδας μας έτεινε το χέρι του να χαϊδέψει το κεφάλι του μικρότερου παιδιού και εκείνο τρόμαξε και έβαλε τα κλάματα. Τα κακοποιημένα παιδιά αποφεύγουν τη σωματική επαφή και γενικά είναι καχύποπτα και επιφυλακτικά.

Το παιδί υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το πρώτο θύµα της πρωτόγονης βίας ενηλίκων. Η φυσική του αδυναµία το καθιστά εύκολο στόχο επί χιλιάδες χρόνια. Η κακοποίηση των παιδιών -σωµατική, ψυχική, σεξουαλική και η εξίσου κακοποιός παραµέληση- αποτελεί το πιο µελανό στίγµα της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Ευρήματα ερευνών έχουν δείξει ότι τα κορίτσια κακοποιούνται με συχνότητα 3 φορές υψηλότερη από ότι τα αγόρια, ότι τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για συναισθηματική παραμέληση και σοβαρή σωματική βλάβη από ότι τα κορίτσια και ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τη ηλικία των 3 ετών και άνω. Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν οι έρευνες. Τα περισσότερα παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης δεν ανιχνεύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στη σεξουαλική κακοποίηση ειδικά, όπου δεν υπάρχουν απαραίτητα σωματικές ενδείξεις, η μυστικότητα και η ντροπή εμποδίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που γνωρίζουν να ζητήσουν βοήθεια. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ. 


Η Ομάδα "Αλληλεγγύη στους Έλληνες" της Τοπικής Οργάνωσης Εύβοιας-Βοιωτίας θα συνεχίσει τις κοινωνικές της παρεμβάσεις, στεκόμενη δίπλα στους συμπατριώτες μας που χρειάζονται ηθική και υλική συμπαράσταση. Αυτό απαιτεί ο κοινωνικός προσανατολισμός του Κινήματος μας, αυτή είναι η κοινωνική δικαιοσύνη στην οποία πιστεύουμε.

Αθηνά Δ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας